Απάτη – Δήθεν τηλεφωνική κλήση από τη Microsoft

Πως γίνεται η απάτη

Τον τελευταίο καιρό τα περιστατικά απάτης τείνουν να αυξάνονται. Οι απατεώνες, μιλώντας συνήθως αγγλικά, λένε ότι τηλεφωνούν από την Microsoft και  σας ενημερώνουν ότι έχετε πέσει θύματα χάκερ. Σκοπός τους είναι η υποκλοπή κωδικών πρόσβασης και λοιπών προσωπικών στοιχείων από χρήστες τραπεζικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών και όχι μόνο.

Σε περίπτωση που δεχθείτε τηλεφωνική κλήση από υποτιθέμενο εκπρόσωπο εταιρείας πληροφορικής και, με πρόσχημα την εκκαθάριση της συσκευής σας από κακόβουλο λογισμικό (ιούς), σας ζητηθεί να επιτρέψετε την εγκατάσταση λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης στον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet σας, θα πρέπει να αρνηθείτε και να καταγγείλετε το γεγονός στις τράπεζες που συνεργάζεστε ή την αστυνομία.

Στην ουσία αυτό που καταφέρνουν με την εγκατάσταση του λογισμικού είναι να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή του θύματος και έτσι να υποκλέψουν τους κωδικούς του ή οτιδήποτε άλλο χρήσιμο όπως κωδικούς για web banking (e-banking), κωδικούς facebook, Instagram αλλά και φωτογραφίες ή video που έχετε αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας.

Μάλιστα πολλές φορές ακούγεται από το βάθος και θόρυβος και από άλλα άτομα που μιλούν στο τηλέφωνο, όπως στις περιπτώσεις που δεχόμαστε κλήσεις από call centers για συνδρομή σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ή ρεύματος.

Πως θα προστατευτείτε από απάτες τεχνικής υποστήριξης

  • Η Microsoft, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες πληροφορικής, δεν αποστέλλει ανεπιθύμητα μηνύματα email, ούτε προβαίνει σε ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις για να ζητήσει προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία ή για να παράσχει τεχνική υποστήριξη για τον υπολογιστή σας.
  • Αν εμφανιστεί μια ειδοποίηση με έναν αριθμό τηλεφώνου, μην καλέσετε τον αριθμό. Τα μηνύματα σφάλματος και προειδοποίησης από τη Microsoft δεν περιλαμβάνουν ποτέ αριθμούς τηλεφώνου.
  • Κατεβάζετε λογισμικό μόνο από τις επίσημες τοποθεσίες συνεργατών της Microsoft ή το Microsoft Store. Να είστε επιφυλακτικοί όταν κατεβάζετε λογισμικό από τοποθεσίες τρίτων, καθώς ορισμένα από αυτά τα προγράμματα μπορεί να περιλαμβάνουν λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας απάτης τεχνικής υποστήριξης και άλλες απειλές.
  • Προστατεύστε τον υπολογιστή σας με τη χρήση αξιόπιστου λογισμικού προστασίας από ιούς (Antivirus) που χρησιμοποιείται για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την αφαίρεση του κακόβουλου λογισμικού.
  • Χρησιμοποιείτε τον Microsoft Edge κατά την περιήγηση στο Internet. Αποκλείει γνωστές τοποθεσίες απάτης τεχνικής υποστήριξης μέσω του Windows Defender SmartScreen (το οποίο χρησιμοποιείται επίσης και από τον Internet Explorer). Επιπλέον, ο Microsoft Edge μπορεί να αποκλείσει τους βρόχους αναδυόμενων παραθύρων διαλόγου που χρησιμοποιούνται από αυτές τις τοποθεσίες.

Δώστε την προσοχή που απαιτείται, μείνετε προστατευμένοι!