Πως να φτιάξετε τον ιδανικό κωδικό πρόσβασης για μεγαλύτερη ασφάλεια

Καθημερινά αντιμετωπίζουμε προσπάθειες υποκλοπής προσωπικών κωδικών ασφαλείας με στόχο τραπεζικούς λογαριασμούς, σημαντικά αρχεία κτλ. Θα έλεγε κανείς ότι οι κωδικοί πρόσβασης πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας όσον αφορά την χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών.

Συχνά λάθη

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αναφέρει η Checkpoint, εκ των πιο μεγαλύτερων εταιρειών, κυβερνοασφάλειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού National Cyber Security Centre (NCSC), 23 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν τον κωδικό πρόσβασης «123456» αποδεικνύοντας ότι πολλοί εξακολουθούν να αγνοούν τους αυξανόμενους κινδύνους.

Συνεπώς ένα από τα συχνότερα λάθη κατά την δημιουργία ενός κωδικού πρόσβασης είναι η χρήση πολύ απλών κωδικών όπως 1234, 0000 ή και η χρήση της ημερομηνίας γέννησης ενός ατόμου, η οποία συνήθως είναι εμφανής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί.

Επίσης, συχνό λάθος αποτελεί η χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες ή εφαρμογές που γίνεται χρήση.

Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες βασικές συμβουλές για την δημιουργία ενός ασφαλέστερου κωδικού πρόσβασης.

Βήματα για σωστή δημιουργία κωδικού πρόσβασης

  • Χρησιμοποιείστε έναν συνδυασμό χαρακτήρων: Εάν δεν είναι εύκολο να δημιουργήσετε μόνοι σας έναν κωδικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν από τους πολλούς code generators που υπάρχουν διαθέσιμοι online.
  • Χρήση διαφορετικού κωδικού πρόσβασης για τα πάντα: Με τόσες πολλές εφαρμογές και υπηρεσίες που απαιτούν τώρα λεπτομέρειες σύνδεσης, είναι δελεαστικό να επαναλάβετε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για όλες αυτές, αλλά αυτή είναι μια κακή ιδέα. Ακριβώς όπως δεν έχουμε το ίδιο κλειδί για να ανοίξουμε το σπίτι, το γραφείο ή το αυτοκίνητό μας, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης, καθώς αυτό διευκολύνει μόνο τους χάκερ να “ξεκλειδώσουν” ολόκληρη την ψηφιακή μας ζωή. Εάν διαπιστώσετε ότι είναι δύσκολο να τα θυμάστε όλα, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να βοηθήσετε στη διαχείριση και τη δημιουργία διαφορετικών ισχυρών κωδικών πρόσβασης.
  • Όσο περισσότερο, τόσο ισχυρότερο: Είναι αλήθεια ότι όσο μακρύτερος είναι ένας συνδυασμός, τόσο πιο δύσκολο είναι να θυμόμαστε. Αλλά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε τις πληροφορίες ασφαλείς, οπότε φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τουλάχιστον 8 ψηφία για να ενισχύσετε τα επίπεδα ασφαλείας.
  • Κάντε τακτικές αλλαγές: Η τακτική αλλαγή του κωδικού πρόσβασής σας μπορεί να φαίνεται σαν κάτι σχεδόν αδύνατο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει ευκολότερο χρησιμοποιώντας το ίδιο βασικό μοτίβο και προσθέτοντας κατόπιν διαφορετικούς συνδυασμούς. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι ευκολότερο και να θυμόμαστε και να τους αλλάζουμε τακτικά.
  • Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων είναι ο καλύτερος φίλος σας: Ενώ η λήψη όλων των παραπάνω μέτρων σίγουρα θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα ενός κωδικού πρόσβασης, είναι επίσης απαραίτητο να εφαρμόσετε έναν έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Αυτό συμβαίνει επειδή νέες απειλές εμφανίζονται συνεχώς, επομένως για να διασφαλίσετε ότι είστε πλήρως προστατευμένοι, με το να ενημερώνεστε κάθε φορά που ένας εισβολέας ή ένα μη εξουσιοδοτημένο άτομο θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας, θα βελτιώσει μόνο την ασφάλειά σας.